Pytanie Pytanie do sędziów! Kuriozalna wg mnie sytuacja!!

  • PawelKowalczyk
  • PawelKowalczyk Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • Złoty forowicz
  • Cogito Ergo Sum
Więcej
5 lata 9 miesiąc temu #1581 przez PawelKowalczyk
PawelKowalczyk odpowiedział w temacie: Pytanie do sędziów! Kuriozalna wg mnie sytuacja!!
Szkoda słów.

Jestem człowiekiem i nic co ludzkie nie jest mi obce!

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
5 lata 9 miesiąc temu #1580 przez Tomasz Ptaszyński
Tomasz Ptaszyński odpowiedział w temacie: Pytanie do sędziów! Kuriozalna wg mnie sytuacja!!

PawelKowalczyk napisał: Podajecie przykłady co by było gdyby grali dalej itd itd, ja to widzę tak wykonuję posunięcie, które stawia w pozycji 3 krotne powtórzenie, w tym momencie to reklamuję. Skoro jest 3 krotne to co za różnica czy przełączę zegar czy go zatrzymam, czy dotknąłem tej figury? Uważam to za bzdurę ale jest to oczywiście moje zdanie ...
Swoją drogą sytuacja dotyczyła 12 letniego chłopca, który później płakał jak bóbr przez godzinę ...
Ale cóż PRZEPISY RZECZ ŚWIĘTA! Najwyżej dobrze rokujący zawodnik, który walczył z GM rzuci szachy w pi*** i zajmie się nar*****kami ;)

PawelKowalczyk napisał: Skoro jest 3 krotne to co za różnica czy przełączę zegar czy go zatrzymam, czy dotknąłem tej figury? Uważam to za bzdurę ale jest to oczywiście moje zdanie ...

Jest różnica, bo jak przełączysz zegar, to posunięcie jest już przeciwnika, a wówczas Ty zrezygnowałeś z reklamacji 3 krotnego powstania pozycji.

PawelKowalczyk napisał: Podajecie przykłady co by było gdyby grali dalej itd itd, ja to widzę tak wykonuję posunięcie, które stawia w pozycji 3 krotne powtórzenie, w tym momencie to reklamuję.

Jakbym miał tworzyć przepisy, to by mi to wystarczyło. Wiedziałbym, że reklamujesz pozycję PO swoim posunięciu.
Jednak autorzy przepisu zastrzegli, że reklamować można jedynie zanim dotknie się bierkę na szachownicy (przed rozpoczęciem wykonania posunięcia).

PawelKowalczyk napisał: Swoją drogą sytuacja dotyczyła 12 letniego chłopca, który później płakał jak bóbr przez godzinę ...
Ale cóż PRZEPISY RZECZ ŚWIĘTA! Najwyżej dobrze rokujący zawodnik, który walczył z GM rzuci szachy w pi*** i zajmie się nar*****kami ;)

A któż przekazał mu wiedzę szachową bez prawideł turniejowych aby mógł swoją wiedzę udowadniać w praktyce na szachownicy?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
5 lata 9 miesiąc temu #1579 przez Marek Ścisły
Marek Ścisły odpowiedział w temacie: Pytanie do sędziów! Kuriozalna wg mnie sytuacja!!
No akurat 12-latkiem bym się nie przejmował. Szachy pokazują w miarę bezboleśnie i bezpiecznie co się dzieje, kiedy nie przestrzega się zasad.
Da chłopak radę, a może dzięki tej nauczce, już nigdy tak niefrasobliwie nie wypuści punktu..

Marek Ścisły

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
5 lata 9 miesiąc temu #1578 przez gmcyborek
gmcyborek odpowiedział w temacie: Pytanie do sędziów! Kuriozalna wg mnie sytuacja!!
Ciągle pomijasz fakt że reklamujemy na swoim czasie...a to akurat jest dość prosty przepis, skoro jest mój czas to reklamuję jeśli nie to nie reklamuję, proste ...chyba:)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • PawelKowalczyk
  • PawelKowalczyk Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • Złoty forowicz
  • Cogito Ergo Sum
Więcej
5 lata 9 miesiąc temu #1577 przez PawelKowalczyk
PawelKowalczyk odpowiedział w temacie: Pytanie do sędziów! Kuriozalna wg mnie sytuacja!!
Podajecie przykłady co by było gdyby grali dalej itd itd, ja to widzę tak wykonuję posunięcie, które stawia w pozycji 3 krotne powtórzenie, w tym momencie to reklamuję. Skoro jest 3 krotne to co za różnica czy przełączę zegar czy go zatrzymam, czy dotknąłem tej figury? Uważam to za bzdurę ale jest to oczywiście moje zdanie ...
Swoją drogą sytuacja dotyczyła 12 letniego chłopca, który później płakał jak bóbr przez godzinę ...
Ale cóż PRZEPISY RZECZ ŚWIĘTA! Najwyżej dobrze rokujący zawodnik, który walczył z GM rzuci szachy w pi*** i zajmie się nar*****kami ;)

Jestem człowiekiem i nic co ludzkie nie jest mi obce!

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
5 lata 9 miesiąc temu #1576 przez gmcyborek
gmcyborek odpowiedział w temacie: Pytanie do sędziów! Kuriozalna wg mnie sytuacja!!

PawelKowalczyk napisał: Przepisy znam, aczkolwiek nie widzę w tym ani kszty logiki! 3 krotne to trzykrotne !!! Co za różnica jak to się reklamuję, jeżeli powstało?!?!
Szachiści zawsze kojarzyli mi się z ludźmi inteligentnymi, a te przepisy są złe i niepoprawne i jak zawsze zamiast je zeminić i prowadzić dyskusje na poziomie odnośnie poprawy stanu rzeczy, większość ludzi je zaakceptuję i będzie mówić bo tak ma być!

CHORE !


Za gratulację dziękuję ;)
dobrze mi się gra i mam nadzieję, że dziś również zagram dobrą partię.


Pawle, logika jest bardzo prosta....reklamujemy na swoim czasie, róznica w reklamacji jest taka że np w tym momencie przeciwnik może chwycić figurę która zmienia postać rzeczy i co wtedy?
To tak jak z poprawianiem figur, należy to robić na swoim czasie a nie machać przeciwnikowi przed nosem mimo że tak czy siak stoją krzywo:)
No jest jeszcze wyjątek dotyczący np dynamiki pozycij, czyli stoi trzykrotne ale inna strona jest na posunięciu, ale to inny przypadek

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
5 lata 9 miesiąc temu #1575 przez Norbert Grzesik
Norbert Grzesik odpowiedział w temacie: Pytanie do sędziów! Kuriozalna wg mnie sytuacja!!
Szczerze to, wcześniej nie słyszałem o zasadzie pięciokrotnych powtórzeń... czy rzeczywiście remis jest wtedy z automatu i nic specjalnego nie trzeba robić ?

pozdrawiam
N.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
5 lata 9 miesiąc temu #1573 przez Aleksander Sokólski
Aleksander Sokólski odpowiedział w temacie: Pytanie do sędziów! Kuriozalna wg mnie sytuacja!!
Zawodnik traci prawo do reklamacji 3-krotnego już w momencie dotknięcia jakiejkolwiek figury w celu wykonania posunięcia, więc decyzja sędziego jedyna słuszna.
Procedura jak należy reklamować, gdy pozycja powtórzy się dopiero po naszym posunięciu jest opisana w pkt. 9.2.

9.2
The game is drawn, upon a correct claim by a player having the move, when the same position for at least the third time (not necessarily by a repetition of moves):
a. is about to appear, if he first writes his move, which cannot be changed, on his scoresheet and declares to the arbiter his intention to make this move, or
b. has just appeared, and the player claiming the draw has the move.
Positions areconsidered the same if and only if the same player has the move, pieces of the same kind and colour occupy the same squares and the possible moves of all the pieces of both players are the same. Thus positions are not the same if:
1. at the start of the sequence a pawn could have been captured en passant.
2. a king or rook had castling rights, but forfeited these after moving. The castling rights are lost only after the king or rook is moved.

9.4
If the player touches a piece as in Article 4.3, he loses the right to claim a draw under Article 9.2 or 9.3 on that move.

The following user(s) said Thank You: Norbert Grzesik

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
5 lata 9 miesiąc temu - 5 lata 9 miesiąc temu #1572 przez Szachy
Szachy odpowiedział w temacie: Pytanie do sędziów! Kuriozalna wg mnie sytuacja!!

PawelKowalczyk napisał: Przepisy znam, aczkolwiek nie widzę w tym ani kszty logiki! 3 krotne to trzykrotne !!! Co za różnica jak to się reklamuję, jeżeli powstało?!?!


Zauważ, że chorą sytuacją (przynajmniej dla mnie) byłoby, gdyby zawodnik grał dalej, dostał przegraną pozycję i nagle idzie do sędziego z żądaniem remisu, gdyż kilka posunięć, lub nawet jedno posunięcie, wcześniej był remis.

Pozdrawiam

Damian Baliński
Ostatnio zmieniany: 5 lata 9 miesiąc temu przez Szachy.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • PawelKowalczyk
  • PawelKowalczyk Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • Złoty forowicz
  • Cogito Ergo Sum
Więcej
5 lata 9 miesiąc temu #1571 przez PawelKowalczyk
PawelKowalczyk odpowiedział w temacie: Pytanie do sędziów! Kuriozalna wg mnie sytuacja!!
Przepisy znam, aczkolwiek nie widzę w tym ani kszty logiki! 3 krotne to trzykrotne !!! Co za różnica jak to się reklamuję, jeżeli powstało?!?!
Szachiści zawsze kojarzyli mi się z ludźmi inteligentnymi, a te przepisy są złe i niepoprawne i jak zawsze zamiast je zeminić i prowadzić dyskusje na poziomie odnośnie poprawy stanu rzeczy, większość ludzi je zaakceptuję i będzie mówić bo tak ma być!

CHORE !


Za gratulację dziękuję ;)
dobrze mi się gra i mam nadzieję, że dziś również zagram dobrą partię.

Jestem człowiekiem i nic co ludzkie nie jest mi obce!

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.092 s.

Forum najnowsze posty

Logowanie

(C) Dolnośląski Związek Szachowy     ul. Borowska 1-3 50-529 Wrocław